Klimmen met een visuele beperking

21 april 2022

Op vrijdag 15 april ging ons bos een uurtje eerder open, speciaal voor Martijn. Hij is visueel beperkt, maar wilde toch graag een rondje klimmen in ons bos. Samen met zijn vader en onze collega Richard ging hij de boom in!

Martijn kwam klimmen met zijn vader en dit ging hartstikke goed! Hoe goed? Dat lees je in het verhaal wat zijn vader ons achteraf nog vertelde:

"Martijn lijdt aan de ziekte van Leber ( LOA ). Dat is een ziekte die wordt veroorzaakt door een erfelijke afwijking. Die afwijking is al zeldzaam, maar de kans dat het zich manifesteert, is echt bijzonder klein. Bij Martijn is dat dus helaas het geval. De ziekte houdt in, dat bepaalde zenuwen in het oog, afbreken. En dan vooral de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het scherpte-zicht. Dit verloopt in een bizar hoog tempo. In nog geen drie maanden tijd, is zijn zicht van normaal, naar slechts 2-2,5% afgegleden. Hij valt nu dus in de categorie ‘maatschappelijk blind’. Het bijzondere van deze aandoening is wel, dat het perifeer zicht (het deel van het zichtveld, waar je níet naar kijkt, maar toch kunt waarnemen), redelijk intact blijft. Hij kan dus vage vormen om hem heen, tóch nog onderscheiden. Het voortbewegen gaat dus nog redelijk, als het maar niet te snel gaat.

Sinds december 2021 begon zijn zicht af te nemen en intussen staat hij ingepland om te gaan revalideren. Daar gaat hij leren om met deze beperking om te gaan. Dat is nodig, omdat ondanks de zéér kleine kans dat er op termijn enig herstel mogelijk is, de verwachting is, dat het zo zal blijven.

In de tussentijd is het dus vooral zoeken naar alles wat hij nu nog wél kan. En aangezien Martijn altijd super actief is geweest, moet hij zich ook op sportief gebied weer opnieuw oriënteren. Een aantal jaren geleden, zijn wij al eens naar Fun Forest Almere geweest en dat beviel goed. Onze inschatting was, dat hij dat misschien nog redelijk zou kunnen, maar dat hij daar extra hulp bij nodig zou hebben. We hebben dan ook contact opgenomen met het klimbos, om te vragen op welk moment het het minst druk zou zijn. Omdat we verwachten, dat we een stuk minder snel zouden gaan dan andere klimmers en dus de boel zouden ophouden. We werden doorverwezen naar Richard. Na hem het verhaal uitgelegd te hebben, stelde hij voor om een uur vóór openingstijd alvast te beginnen, zodat we een voorsprong zouden hebben en ons niet opgejaagd zouden voelen. Top idee natuurlijk, waar we graag gebruik van maakten.

Klimmen met een visuele beperking

Eenmaal aangekomen en in getuigd, hebben we een paar oefen parcours gedaan, zodat Richard kon inschatten hoe dat ging. En tot onze verbazing, ging dat zelfs heel goed. Vervolgens heeft Richard alle banen voor ons geopend. Ikzelf (vader) voorop, zodat ik Martijn kon begeleiden. En dat verliep helemaal prima. Het enige waar Martijn soms wat moeite mee had, was om het touw te pakken te krijgen, aan het einde van sommige, snelle tokkelbanen. Maar daar kon ik hem dan opvangen. En in plaats van dat wij anderen zouden ophouden, vlógen we er doorheen. Onder het continue toeziend oog van Richard, vanaf de grond. We hebben 7 van de 8 banen gedaan, waarbij nummer 7 vooral tegen mijn grens aanliep (hoogtevrees). Richard vertelde Martijn, dat nummer 8 echt een paar elementen in zich had, waarbij hij best snel zou moeten reageren. Als hij het wilde, dan zou Richard wel met hem mee klimmen. Maar in plaats daarvan, koos Martijn ervoor om dan maar alléén een ander parcours te gaan doen. En waar pa hem de eerste keer nog af en toe moest helpen, verging het hem ditmaal feilloos alléén!

Oftewel, een zeer geslaagde ochtend en zéker voor herhaling vatbaar! Aan te bevelen dus voor iedereen met een visuele beperking die toch graag een uitdaging wil. Het is overigens een prachtige locatie, met uitgebreide banen en voor elk wat wils, dus voor iederéén aan te bevelen!

Richard, nogmaals hartelijk dank voor je fantastische begeleiding en tot binnenkort!"

We zijn natuurlijk super trots dat we Martijn zo'n mooie dag hebben kunnen geven en dat hij binnenkort nog een keer terug wil komen. Heb jij een beperking, visueel of anders, en ben je benieuwd of jij ook bij ons door het bos kan klimmen? Neem dan vooral contact op met onze klantenservice, zij denken graag met je mee!

Wil je komen klimmen met een (visuele) beperking?
Zorg dat je altijd van tevoren contact met ons opneemt. Dan kijken we samen wat er mogelijk is en plannen we jouw klimavontuur op een moment dat het voor jou en ons goed uit komt. Op een drukke dag kan het zijn dat we je niet de begeleiding kunnen bieden die je verdient en dan moeten we jouw avontuur in de natuur misschien verplaatsen.

Dit vind je vast ook leuk!

Gerelateerde berichten

Kies nu jouw locatie!

Almere
  • Hèt klimbos van Flevoland
Tickets
Amsterdam
  • Uitdaging voor jong & oud
Tickets
Rotterdam
  • Klimmen en watersport
Tickets
Venlo
  • Unieke klimonderdelen
Tickets
Amsterdam

Let op, je keuzes gaan verloren bij het verlaten van de widget.

Kies jouw locatie

Kies de tickets

9.2
0 klimmers beoordelen dit klimbos met een 9.2!

Grote groep
of kinderfeestje
?

Selecteer een datum

Hé, wat leuk dat je bij ons op avontuur wilt! Het lijkt erop dat het product dat jij wilt boeken nu niet beschikbaar is. Dit kan zijn omdat er op de gekozen datum geen plekken meer beschikbaar zijn. Kies dan een andere datum. Gaat het om een groepsuitje? Ga dan naar funforest.nl/groepsuitjes om jouw groepsuitje te boeken. Kom je er dan nog niet uit? Geen probleem! Onze klantenservice is van 09:00 tot 17:00 bereikbaar.

Selecteer een starttijd

Tip: ons klimbos is vaak het rustigst in de ochtend 👍

Nog enkele tickets beschikbaar!

Toch een andere dag?

Omboeken kan tot 24 uur van te voren Het wijzigen en/of annuleren van uw reservering kan kosteloos tot 2 weken voor aanvang.

Maak het avontuur compleet

Jouw gegevens

Uw vouchercode wordt verwerkt bij de betaling

Overzicht bestelling

Locatie
Datum & tijd
Tickets
Totaal € 49.90
Tickets Bestel ze hier direct!