Buitenspelen met pubers door Mariëlle Beckers

2 januari 2019

Mariëlle Beckers is orthopedagoog en eigenaar van Buro Bloei, moeder van 7 kinderen en auteur van het boek ‘Kom van die bank af!’ over het belang van bewegen voor pubers.

“Mijn mooiste jeugdherinneringen hebben te maken met buitenspelen. Mijn moeder stuurde me na schooltijd naar buiten; stoepkrijten en verstoppertje spelen. Ik woonde in een kinderrijke buurt en er was weinig verkeer op straat. Later, toe ik iets groter was, was ik te vinden bij de nabijgelegen vijver. In de winter schaatsen we daar en in de zomer klommen we in hoge bomen. We sprongen van tak naar tak en bouwde hutten.”

“Mijn mooiste jeugdherinneringen hebben te maken met buitenspelen. Mijn moeder stuurde me na schooltijd naar buiten; stoepkrijten en verstoppertje spelen. Ik woonde in een kinderrijke buurt en er was weinig verkeer op straat. Later, toe ik iets groter was, was ik te vinden bij de nabijgelegen vijver. In de winter schaatsen we daar en in de zomer klommen we in hoge bomen. We sprongen van tak naar tak en bouwde hutten.”

Buiten zijn

“Nog steeds houd ik van buiten zijn. Mijn kinderen krijgen in die zin dus het goede voorbeeld. Wij wonen echter midden in de stad en buitenspelen is daarom best een uitdaging. Het pleintje om de hoek wordt regelmatig bevolkt door blowende toeristen en het park is aan de andere kant van een drukke straat. Zonder toezicht lekker buiten zijn, is dan lastig, ik moet vaak mee. Als ik dan mee moet, is het wel zo leuk een activiteit te doen waar ik ook blij van wordt. Zo gaan we regelmatig hardlopen of wordt er gehockeyd”.

Naar het bos

“Als ik mezelf en de kinderen echt een leuke dag wil bezorgen gaan we naar het bos. Sinds een aantal jaar is daar een klimbos waar ik mijn innerlijk kind weer helemaal los kan laten. Als ik bovenin die bomen sta komen de fijne herinneringen van het buitenspelen en bomen klimmen van vroeger weer naar boven. Ook mijn kinderen vinden het enorm leuk! Naast een stukje motorische behendigheid leren ze ook vertrouwen hebben in zichzelf en angsten overwinnen. De parcoursen worden steeds sneller afgelegd en vorige maand zijn we zelfs voor het eerst in de twee allerhoogste routes geweest. Kortom, ik ben heel enthousiast over deze parken en vind het met name heel leuk dat je zo dicht bij de stad actief in de natuur bezig kunt zijn!”

 


 

5 tips van Mariëlle

Staan je kinderen nu niet meteen te springen? Marielle geeft nog 5 tips die jou kunnen helpen om je kind naar buiten te krijgen:

1 Begrens de schermtijd en stel bij mooi weer de voorwaarde dat de kinderen gewoon naar buiten moeten (leg de iPad weg);

2 Faciliteer als ouder door bijvoorbeeld te zorgen voor een bal of stoepkrijt. Structuur echter niet teveel, want het leuk is juist dat kinderen zich gaan vervelen en dan zelf iets gaan bedenken;

3 Vind je kind het spannend om naar buiten te gaan? Ga dan mee! Ga zelf joggen en laat je kind meefietsen. Denk ook eens aan touwtje springen (met een groot touw), waarbij jij als ouder het touw draait;

4 Zorg voor kleding die lekker zit en vies mag worden;

5 Voor kinderen die minder ‘fysiek’ zijn. Geef ze een opdracht; bijvoorbeeld maak een foto’s van bijzondere gebouwen of dingen in de buurt. Of laat ze een mooie tekening/ speurtocht maken van stoepkrijt.

Dit vindt je vast ook leuk!

Gerelateerde berichten

Kom naar Fun Forest!

TrustScore 8.7

Fun Forest

Almere

Informatie

Fun Forest

Amsterdam

Informatie

Fun Forest

Rotterdam

Informatie

Fun Forest

Venlo

Informatie

Tickets
Tickets Bestel ze hier direct!
Kunnen we je helpen? Onze klantenservice staat voor je klaar!